Zeiţa egipteană Maat pentru Eternitate
Maat personifică la vechii egipteni legile fundamentale ale întregii existenţe, conceptul de dreptate, adevăr, ordine şi echilibru, fără de care viaţa este imposibilă.
Maat personifică toate elementele armoniei cosmice. Aceasta include integritatea adevărului, dreptatea şi moralitatea, dar şi ordinea şi structura stabilită. Fără Maat întreaga structură a creaţiei se va prăbuşi şi va fi înghiţită de puterile haosului.
Maat este reprezentată de o femeie tânără frumoasă, care poartă o pană de struţ pe cap. Ea ţine frecvent crucea vieţii. Ca fiică a lui Ra, se vorbeşte despre aceasta ca sora mistică a faraonilor. Perfecţiunea care reglementează sarcina faraonilor, trebuie să confirme Maat, şi găsim frecvent cuvintele “am practicat şi am făcut Ma’at”, enunţate de diferiţi regi ai Egiptului.
Domniile lor confirmă legile universului pe care îl reprezintă. Există multe exemple de regi autointitulaţi “prea iubiţi ai lui Ma’at”. Ei sunt înfăţişaţi în temple, oferind un mic cadou zeiţei. Multe dintre reprezentări lui Maat se găsesc pe papirusurile funerare ale Noului Regat, ca zeiţă esenţială a paradisului.
Pentru judecarea inimii decedaţilor, ea este cântărită în echilibru cu o imagine a zeiţei sau a penei sale. Maat simbolizează aici adevărul; afirmaţiile unei vieţi fără de prihană.
Maat este, de asemenea, văzută ca justiţia administrată de viziri în tribunale. Vizirul număra printre titlurile sale pe acela de “preot al luiMa’at” şi şeful său de cabinet era “scribul lui Maat.” Antonimul lui Maat este ISEFET care înseamnă minciună, mizerie, înfrângere, tulburare, discordie …
Citat al lui Ptahhotep:
Ridică-te la Maat, dar nu exagera.
Învăţătura lui Merikare
SpuneMaat, practică Maat, deoarece ea este mare, este eficientă, durează şi puterea sa este demonstrată. Ea conduce la o stare de imakhou.
LEAVE A REPLY