Content Protection by DMCA.com

Kavarna, portul superb de lângă capul Caliacra

cap caliacra5

Kavarna (12.225 locuitori) este situată la 48 km N de Varna, 518 km NE de Sofia şi 12 km depărtare de Capul Caliacra. Este port la Marea Neagră pentru vase cargo şi de pasageri de mărime medie.

Cap Caliacra, copyright Segra Media.

Istorie: Oraşul Kavarna este “succesorul” aşezării tracice numită Bizone, cele mai vechi rămăşiţe datând de la sfârşitul secolului VI î. Chr. Mai târziu coloniştii greci au venit aici şi au înfiinţat numeroase colonii de-a lungul coastei Mării Negre.

În secolul I î. Christos un puternic cutremur a distrus oraşul aproape în întregime. Ulterior a fost restaurat şi inclus în teritoriul Imperiului Roman. Şi astăzi urme ale vechii aşezări pot fi găsite în zonă.

După ce statul bulgar a fost fondat în Peninsula Balcanică, oraşul şi-a schimbat numele de nenumărate ori. S-a numit Karvuna, Karbona, Karnava şi în cele din urmă Kavarna.

În Evul Mediu oraşul a fost distrus de invaziile tătare, fiind restaurat mai târziu de către Boyar Balik. A devenit astfel un principat independent numit Karvunska Hora. Acesta a fost cucerit de turci în 1393. Încet, oraşul s-a mutat către locaţia pe care o are şi în zilele noastre.

A avut de suferit de pe urma războaielor ruso-turce din 1828-1829 şi 1850. A fost restaurat, iar la puţin timp, înainte de eliberare, locuitorii Kavarnei s-au răzvrătit. În urma suprimării revoltei oraşul a fost incendiat şi devastat de către voluntarii armatei turceşti, când 1200 de oameni au murit. Încă o dată oraşul a fost reconstruit şi a devenit un centru agricol şi pescăresc. Ulterior a participat în revoltele de la Durankulak din 1900. În zilele noastre este un centru industrial.

Repere: Pe înaltul deal Chirakman pot fi admirate rămăşiţele aşezărilor şi fortăreţelor romane, clădirilor şi bisericilor medievale. Există un muzeu care găzduieşte interesante exponate ale diverselor momente din istoria oraşului printre care se remarcă rămăşiţele trace. O plajă excelentă poate fi găsită la sud de Kavarna. Portul şi interesantele locuri de pescuit sunt des vizitate de turişti. Vechi clădiri din timpul ocupaţiei otomane au fost conservate, în ziua de azi fiind folosite ca depozite. Oraşul mai oferă o mică Galerie de artă şi un Muzeu arheologic.

Cap Caliacra, copyright Segra Media.

Cazare: Două dintre cele mai cunoscute hoteluri din oraş sunt Siana şi Dobrotitsa. De asemenea puteţi găsi condiţii excelente şi la pensiunile private, la un preţ moderat. În apropierea oraşului se află campingul Morska Zvezda (Steaua de Mare). Oferă bungalouri, zonă de camping, caravane şi corturi, toate la preţuri rezonabile.

Restaurante: În apropierea portului şi în centrul oraşului se găsesc numeroase restaurante mari ce oferă specialitaţi cu specific marin sau bucătărie tradiţională bulgărească. Restaurantele mai mici oferă specialităţi cu specific local, pizza, spaghetti etc. Preţurile în oraş sunt moderate, iar produsele din băcănii sunt ieftine. Producătorii locali vând legume şi fructe proaspete.

Transport: O reţea de autobuze, microbuze private şi taxiuri face legătura dintre Kavarna şi Varna (via Balchik) şi Dobrich. Se poate utiliza şi transportul pe mare din oraş către Balchik, Caliacra şi alte câteva locuri adiacente oraşului, dacă ajungeţi la o înţelegere cu pescarii.

Împrejurimi: Staţiunea balneară din satul Bulgarevo este situată la 6 km E de Kavarna. Rămăşiţele stravechii fortăreţe romane Timu au fost găsite aici. 6 km mai departe, către E se află Capul Caliacra unde a fost localizată o antică fortăreaţă numită Tirisis. Conform legendei aici a fost locul unde Lyzimah, urmaşul lui Alexandru cel Mare, şi-a ascuns comorile. În timpul stăpânirii romane oraşul a purtat numele de Tetrasiada, în timpul ocupaţiei bizantine – Akre, iar în Evul Mediu – Kaliakra. Astăzi multe dintre rămăşiţele acestor aşezări antice pot fi văzute în expoziţiile unui mic muzeu adăpostit într-o peşteră de calcar.

LEAVE A REPLY

Your email address will not be published. Required fields are marked ( required )

Insolit

Legende

Crima

Galerie video

Flag Counter