Înainte de sec.XVII, Amazonia era populată de societăţi complexe
Indienii care populau Amazonia cu mult înainte de venirea conchistadorilor nu trăiau numai din vânătoare şi din pescuit într-un mod primitiv în pădurea virgină amazoniană. Săpăturile arheologice efectuate în Brazilia arată o altă faţă a societăţilor care au existat cu 1200 – 1600 de ani înainte de Christos. Civilizaţiile urbane existau deja şi marile aglomerări erau legate între ele de reţele rutiere.
Graţie imaginilor furnizate de sateliţi, a tehnologiei GPS şi vestigiilor arheologice, cercetătorii au putut să reproducă o hartă a acestor oraşe precolumbiene astăzi aflate sub o vegetaţie deasă. Locuitorii din aceste regiuni au participat la aceste lucrări de cercetare pentru identificarea locurilor ancestrale.
O populaţie de 50 – 100.000 de persoane trăia pe o suprafaţă de 30.000 km pătraţi. Locuitorii îşi repartizau terenurile într-un mod sistematic, bazându-se pe cunoştinţele lor astronomice şi inspirându-se din cultura lor. Se spune că indienii îşi alegeau perioadele de solstiţiu pentru a proceda la construirea drumurilor.
Oraşele, a căror populaţie atingea 2500 de locuitori, îşi asigurau propria lor gestiune însă încercau să fie legate geografic de altele pentru a se asocia, în timpul ceremoniilor lor religioase. Ele erau protejate de garduri iar băştinaşii trăiau în colectiv în colibe uriaşe. S-au descoperit baraje care serveau la capturarea peştilor şi a broaltelor ţestoase, care se găseau din abundenţă în jurul aglomerărilor urbane.
Localnicii cultivau soia, ceea ce a dus apoi la devastarea pădurii tropicale şi a favorizat neglijarea altor culturi.
LEAVE A REPLY